Je coach naar een gezond gewicht voor volwassenen en kinderen

Mensjesrechten documentaire "Niet van Suiker"

nietvansuiker.jpgHet is oktober 2014 als er bij Lekker Pûh!!! Nederland een vraag binnenkomt van de IKON.

"Voor een documentaire in de serie Mensjesrechten zijn wij op zoek naar een meisje van 10,11 of 12 jaar die het programma van Lekker Pûh!!! volgt maar die ook nog "iets extra’s heeft". Hierbij kun je denken aan problemen met de gezondheid, pesten,etc. Er zal een mooi en integer programma over dit meisje worden gemaakt en uiteraard alleen als zij dit zelf ook wil."

 

Deze mail wordt door Lekker Pûh!!! Nederland doorgestuurd aan alle kinder-eetcoaches van Lekker Pûh!!!, waaronder ik zelf.

We worden bij Lekker Pûh!!! wel vaker benaderd door televisieproducenten met de vraag om mee te werken aan programma's over leefstijl, gezond eten en bewegen. Maar dit is voor mij de eerste keer dat ik direct denk aan één specifiek meisje die helemaal past in het gevraagde "profiel": Michelle.

 

Want, de IKON vraagt of we een meisje kennen met "iets extra's"...
Nou dat kun je wel stellen in het geval van Michelle.

Michelle is de helft van een tweeling. Michelle en haar zusje Nicole zijn in álles anders, zoals Michelle zelf zegt. Michelle heeft zwaar overgewicht, Nicole is überslank.

Toen Michelle in september 2014 voor het eerst bij Lekker Pûh!!! kwam had ik al snel door dat het overgewicht van Michelle veel impact had op haar leventje. Michelle werd erg gepest met haar overgewicht en haar zelfvertrouwen had een flinke deuk gekregen hierdoor.

In mijn begeleiding richtte ik me in eerste instantie vooral op het herstellen van het geknakte zelfvertrouwen. In één adem door namen we uiteraard ook de eetgewoonten onder de loep; die waren helemaal zo slecht nog niet. Michelle hield gewoon heel erg van lekker eten. In het gezin werd meestal gezond gekookt. Al voor de start bij Lekker Pûh!!! nam Michelle fruit en water mee als tien-uurtje naar school. Toch zaten er wel wat "lekjes" in het voornamelijk gezonde eetpatroon waar ze mee aan de slag kon.

In de weken die volgen heeft Michelle het zwaar; ze blijkt een echte "emotie-eter". En emoties zijn er! In november bereiken de pesterijen waar ze zo onder lijdt een dieptepunt en is het voor haar heel moeilijk om de gezonde leefstijl op nummer één te zetten.

 

We besluiten gezamenlijk dat we de begeleiding van Lekker Pûh!!! even in de koelkast zetten. Michelle gaat eerst met een gespecialiseerde therapeut aan de slag met haar emoties. Moeder en ik houden wel af en toe contact. In de tussentijd is er een mooi contact gelegd tussen IKON documentairemaakster Saskia Fris en Michelle en het gezin. Het is niet het juiste moment voor het maken van een documentaire dus ook dit komt op de lange baan.

In de zomer van 2015 krijg ik bericht van Michelle's moeder. Ze willen de begeleiding weer oppakken. De pestkop is uit beeld. Michelle is aan het opkrabbelen na een zware emotionele periode en wil graag weer werken aan een gezond lijf.

 

Gelukkig maar! Want het emotie-eten is goed zichtbaar op de weegschaal. In de groeicurve schurkt het getalletje van haar BMI tegen het lijntje van obesitas aan. Samen besluiten we dat het nu het moment is om een streep te zetten onder dingen die gebeurt zijn en positief vooruit te kijken.

En dat lukt haar. Wat een topper! Michelle gaat op weg naar de gezondste versie van zichzelf. En dat die in vele opzichten anders is dan die van haar zusje Nicole is iets wat ze steeds meer zal leren waarderen.

 

Van een stukje van Michelle's weg naar meer zelfvertrouwen en een gezonder gewicht is de mensjesrechten documentaire "Niet van Suiker" gemaakt. Waarin ook de bijzondere band tussen de tweelingzusjes een belangrijke rol speelt.
Klik hier om het indringende portret van dit bijzondere meisje te zien.